ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Υστεροσκόπηση ονομάζεται μια ειδική εξέταση με την οποία ελέγχεται το εσωτερικό της μήτρας, τοποθετώντας μια ειδική λεπτή κάμερα (υστεροσκόπιο) από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Θεωρείται πλέον αναντικατάστατη μέθοδος έλεγχου του ενδομητρίου και σε μεγάλο βαθμό έχει αντικαταστήσει την διαγνωστική και θεραπευτική απόξεση της μήτρας ( σε χώρες του εξωτερικού). Σε σχέση με την παλαιότερη μέθοδο, η οποία είναι «τυφλή», με το υστεροσκόπιο έχουμε σε άμεση όραση την κοιλότητα της μήτρας.

Και η υστεροσκόπηση χωρίζεται σε διαγνωστική και επεμβατική. Η διαγνωστική μπορεί να γίνει και σε επίπεδο ιατρείου (Υστεροσκόπηση ιατρείου ή office hysteroscopy), χωρίς νάρκωση ή με τοπική αναισθησία ώστε να διαγνωσθεί η αιτία κάποιου προβλήματος.
Οι πιο συχνές ενδείξεις διαγνωστικής υστεροσκόπησης είναι:

  -Καθ’ έξιν αποβολές
  -Ανεξήγητη υπογονιμότητα.
  -Διάγνωση παθήσεων της μήτρας (ινομυώματα, πολύποδες)
  -Αιμορραγίες στην περίοδο και εκτός αυτής
  -Έλεγχος ύπαρξης συμφύσεων ή διαφράγματος
  -Έλεγχος της εισόδου των σαλπίγγων

Αντίθετα, η επεμβατική υστεροσκόπηση απαιτεί ολική αναισθησία και μέσω του τραχήλου της μήτρας εισέρχεται η μικροκάμερα μαζί με πολύ μικρά χειρουργικά εργαλεία. Οι προτιμότερες ημέρες πραγματοποίησής της είναι μετά την περίοδο και μέχρι την ωορρηξία, καθώς αργότερα λόγω του πάχους του ενδομητρίου δεν έχουμε ικανοποιητική εικόνα.
Οι συνηθέστερες ενδείξεις επεμβατικής υστεροσκόπησης είναι:

  -Αφαίρεση πολύποδα
  -Αφαίρεση υποβλεννογόνιου ινομυώματος
  -Λύση συμφύσεων
  -Λήψη βιοψιών
  -Θεραπευτική αφαίρεση του ενδομητρίου (ablation) σε αιμορραγίες της μήτρας (ώστε να αποφευχθεί η υστερεκτομή)
  -Εκτομή διαφράγματος
  -Αφαίρεση spiral που μετακινήθηκε από την ορθή θέση
  -Αφαίρεση υπολειμμάτων εγκυμοσύνης

Η εξέταση-επέμβαση συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά και σε μερικές περιπτώσεις, όπως η αφαίρεση μεγάλου πολύποδα ή ινομυώματος ο χρόνος παρατείνεται έως και 45 λεπτά. Η γυναίκα λίγη ώρα μετά την επέμβαση και αφού διαπιστωθεί ότι είναι καλά, μπορεί να επιστρέψει σπίτι της και χορηγούνται, αν χρειαστεί, απλά παυσίπονα.